<< Back

Proč plánovat? Připravit se na neplánované!

Blog

Článek napsali Jan Skotnica a Lenka Fuezy jako úvod k šestému dílu pořadu "ProjecTor," který připravují členové PMI.CZ pro vzdělávací platformu RED BUTTON EDU.

 -------------------------------------------------

Cílem projektu je změna. Jedinečná. Taková, jakou před vámi nikdo nedosáhl. Nebo dosáhl, ale za jiných okolností. Je to jako plavba do neznáma. A projekt je... dobrodružství! Projekťák je jeho strůjcem. A záleží jen na něm, zda se rozhodne si to dobrodružství užít nebo přetrpět. Vždy ho ale musí... naplánovat!

Pro mne je největším projekťákem všech dob Kryštof Kolumbus. Dlouho jsem ho bral jen jako postavu z učebnic dějepisu. “Joo, ten co objevil Ameriku…” Až před dvěma lety, když jsem stál v majestátní katedrále v Seville u místa jeho posledního odpočinku, dolehlo na mne kouzlo místa a začal jsem se o jeho život zajímat hlouběji. A dodnes mne fascinuje. 

Proč? Zkuste si ho představit: Vyplouvá z Palos de la Frontera objevit “západní” cestu do Indie. Sám studoval matematiku a ověřil si výpočty, že je země kulatá - je si jistý, že když popluje na západ dost dlouho, musí v té Indii prostě jednoho dne přistát. Má 20 let námořních zkušeností od pobřeží západní Afriky až po Island. Ví, že muži z dalekého severu se plavili do nějaké země daleko za mořem na západě. Jako jeden z mála se naučil rozumět systému atlantických větrů a chystá se jej využít k překonání oceánu tam i nazpět způsobem, který nikdo před ním nedokázal. Léta strávil plánováním. Sháněl sponzory, kteří by zaplatili lodě, posádku, zásoby. Odmítly ho královské dvory i kupci v Janově, Benátkách a Lisabonu - námořních super-velmocech té doby. Nakonec uspěl ve Španělsku, zemi, která je, z hlediska mořeplavby zatím nevýznamná a ještě tvrdě bojuje o své místo k životu. Léta propočítával různé trasy. Zvažoval rizika i to jak je překoná. Detailně plánoval kolik bude potřebovat lodí, mužů, zásob. Kde naposledy zastaví, aby doplnil vodu a jídlo, než vypluje za hranice námořních map. A také jak využije novou cestu do Indie, kterou objeví, k zajištění budoucnosti své rodiny... Teď stojí na palubě Santa Maríi - své vlajkové lodi. Do toho projektu vložil úplně všechno. Vsadil i svůj život, životy celé posádky, budoucnost svých dětí a peníze všech svých sponzorů. Včetně královského páru Isabelly Kastilské a Ferdinanda Aragonského. Failure is no option! Je jediný, kdo ví, že výpočty, které ukázal sponzorům i posádce byly chybné a že plavba neznámým oceánem do Indie, která je čeká po poslední zastávce na Kanárských ostrovech, bude mnohem, mnohem delší než slibované 4 týdny. Najdou cestou nějaký ostrov, kde budou moci doplnit vodu a potraviny? Vydrží lodě o tolik delší plavbu? A co muži, kteří mu věří? Noc před vyplutím strávil v kostele a prosil boha. O odpuštění…  

Všichni dnes víme, jak to dopadlo. Plavba trvala celkem téměř deset týdnů, od Kanárských ostrovů naštěstí jen pět. Díky svým znalostem, umu kapitánů a schopnostem posádek proplul se všemi třemi loděmi Atlantikema a Karibikem v období, o kterém neměl ani ponětí a kterému dnes říkáme “Hurricane Season.” V Indii nepřistál. Ale objevil Ameriku. Otevřel cestu ke vzniku Nového světa. Událost, která daleko předčila případný význam nové cesty do Indie. 

A teď otázka: Uspěl Kolumbus proto, že měl pevný, dobře připravený a neměnný plán? Nebo proto, že měl pevný cíl a díky létům plánování a příprav mohl své okamžité plány měnit podle situace a reagovat na nové okolnosti?

Plánování v projektovém řízení není o tvorbě plánu, který pak rigidně dodržujeme děj se co děj. Je to proces, který nám pomáhá připravit se na nejistotu a umožňuje nám měnit naše plány tak, abychom k vytčenému cíli pluli s co největší nadějí na úspěch. Plány jsou odrazovým můstkem k překonání nečekaného.

---------------------------------------------

Pokud se chcete dozvědět více o plánování v projektovém řízení, sledujte 6. díl pořadu ProjecTor s Pavlem Humpolcem a Lenkou Fuezy. Tentokrát na téma: "Proč plánovat? Připravit se na neplánované!" Zamyslíme se nad tím, jak naplánovat svatbu! Je to takový začátek plavby do neznáma. Dobrodružství, které podstupuje většina z nás a někteří milovníci “moře” i vícekrát. Ale všichni dosvědčí, že svatba je vždy jiná, unikátní a že naše plány nechá ve vteřině padnout bez mrknutí oka. Pomohou nám znalosti projektového řízení pomoci zvládnout takový úkol? 

Pořad sledujte zdarma ve čtvrtek 3.6. 2021 v 16:00 po registraci na vzdělávací platformě Red Button EDU, nebo jako předplatitelé kdykoliv.
Tradiční online diskuze s hosty a tvůrci pořadu se můžete zůčastnit ve čtvrtek 10.6. v 17:00 - více informací, zde.

Těšíme se na Vás, 

Pavel Humpolec a Lenka Fuezy (hosté), Martin Hák (moderátor), Jan Skotnica (produkční)

Search

Categories

View the archives

Hlasujte o projektech i vy!

Vaše příležitost změnit svět začíná zde.

Hlasujte zde