<< Back

PREZENTACE SOUTĚŽÍCÍCH

Blog

spm logo


SOUTĚŽ UDRŽITELNÉ PROJEKTY 2022

Vítejte! I v tomto ročníku můžete vybrat vítěze z jedenáctky soutěžících s jejich udržitelnými projekty!

Prohlédněte si jednotlivé letáky projektů a poté hlasujte za pomoci tohoto formuláře . Po odhlasování Vám přijde odkaz na akci, kde budou výherci vyhlášeni. Budeme se na vás těšit! 

 

SOUTĚŽNÍ PROJEKTY

Pro stažení konkrétní prezentace klikněte na název projektu. Všechny prezentace v archivu .zip stáhnete zde: první část a druhá část.


1. Optimalizácia interakcie transportný systém

"Prezentovaný projekt rieši významnú úlohu v každodennom fungovaní municipalít pri zabezpečovaní dodávok pitnej vody s požadovanou kvalitou.
Pomocou optimalizácie interakcie niekoľkých významných vstupov pomáha uskutočniť tento zámer efektívne a ohľaduplne.

Prínosom je aj holistický pohľad tohto riešenia z pohľadu právnych predpisov a manažérskych systémov podľa relevantných štandardov: ISO 46001, ISO 20121, ISO 9001, ISO 26000 s dôrazom na sociálnu (spoločenskú), environmentálnu a ekonomickú oblasť."

2. Smart Vineyard

Cieľom projektu je trvalá udržateľnosť drobných vinohradníkov v regióne Dolnej Nitry, zvýšenie atraktivity drobného vinohradníctva pre mladú generáciu a preniesť fortieľ starých otcov a zachovanie kontinuity ktorá začala v 9. storočí (ak nie ešte skôr).

3. ŠKODA Stromky

Jako symbol firemní orientace na společensko- ekologické hodnoty již od roku 2007 sázíme jeden strom za každý prodaný vůz v České republice. Do konce roku 2022 bylo vysazeno 1 173 000 ve více než 200 lokalitách napříč celou republikou. Jejich celková rozloha odpovídá 372 fotbalovým hřištím, tedy 244 hektarů nového lesa. Do výsadeb se každoročně zapojují nejen zaměstnanci v rámci firemního dobrovolnictví, ale také dealeři a učni Středního odborného učiliště ŠKODA. Historicky první zákazník si zasadil strom za svůj zakoupený vůz ŠKODA v roce 2017 v Mariánských Lázních.

4. EDU.LAB ŠKODA AUTO

Mobilní laboratoř EDU.LAB si klade za cíl popularizovat technické vzdělávání mezi žáky a studenty. Cílem je ukázat, jak fungují moderní technologie jako umělá inteligence, robotika, virtuální realita, 3D tisk, či termovize a elektromobilita na živo. Žáky laboratoří provádí erudovaní lektoři, většinou studenti, či absolventi technických univerzit, z projektu Technologická gramotnost. Mobilní laboratoř od podzimu 2021 navštívilo přes 9000 studentů základních a středních škol. Díky partnerům, kterými jsou SCANIA, ABB, PRUSA RESEARCH, či ZČU a ČVUT, může laboratoř brázdit nejen ČR, ale v roce 2022 zavítala také na Slovensko.

V neposlední řadě se laboratoř účastní akcí oslavujících vědu, techniku a kreativitu jako je např. Zlínský filmový festival, Maker Fair Festival a Dny NATO. V roce 2023 bude laboratoř opět na cestách. Na jaře navštíví zejména Ústecký a Plzeňský kraj

 

5. Kampaň k energetické krizi

Ještě před Ruskou invazí na Ukrajinu začali v Česku a velké části Evropy stoupat strmě ceny energií již na podzim 2021. V říjnu 2021 to vedlo dokonce ke krachu několika distributorů energií v čele s Bohemia Energy. Okolo 700 tisíc domácností a firem bylo v ten moment zasaženo energetickou chudobou. Většina z nich totiž byla nucena přejít k tzv. dodavateli poslední instance a musela začít platit zálohy dané aktuálními tržními cenami.

V praxi to znamenalo 300% nárůst nákladů pro desetinu české populace. Cílem komunikační kampaně bylo v první řadě identifikovat postižené a přesvědčit vládu k cílené pomoci. Zároveň se rozjela osvětová kampaň poukazující na příčiny zdražení a vyvracející mýty, že za ním stojí zdražení emisních povolenek.

6. Knihovna hraček Toysaurus

První knihovna hraček v Praze, Toysaurus, z.s., půjčuje hračky pro děti ve věku od narození do šesti let. Prostřednictvím konceptu sdílení nabízí možnost vystoupit z koloběhu nakupování neustále nových, tj. neokoukaných, hraček a hledání řešení, kam ""uklidit"" nebo ""vyhodit"" hračky, které děti již omrzely. V knihovně lze hračky podle potřeby vrátit nebo vyměnit.

Naším cílem je sdružovat rodiny, kterým je blízký udržitelný způsob života, a vytvořit tak v Toysauru fungující, přátelskou a podporující komunitu.

7. Separácia komunalného a výrobného odpadu v KMT

Baví nás rásť v udržateľnosti. Chcete vedieť ako získať za málo „peňazí“ veľa „muziky“? 😊 V KraussMaffei si popri separovaní komunálneho odpadu vieme poradiť aj s „BRKO“. Chcete vedieť ako? Radi Vás inšpirujeme, sledujte a podporte náš udržateľný projekt.

8. Dobrovoľnícka činnosť v KraussMaffei

Program dobrovoľníctva v KraussMaffei je zameraný na pomoc prijímateľom pomoci, pričom fungujeme formou „brigádnických prác“. Zatiaľ sme pomohli Záchrannej stanici a ekocentru Zázrivá a Centru pre deti a rodiny Martin. Príďte sa pozrieť, ako nám to išlo a čo plánujeme ďalej! 😊

9. Prevenční program pro odolnější krajinu
Cílem programu je zvyšovat odolnost krajiny proti bleskovým záplavám pomocí krajinných opatření blízkých přírodě a tím přispívat k adaptaci české krajiny na změnu klimatu. Kooperativa vytipovává pojištěné obce, kde je vysoké riziko záplav, kterým následně nabízí úhradu studie proveditelnosti od spolku Voda, lidé, krajina. Výstupem studie je přehled možných opatření v krajině, která snižují riziko záplavy. Součástí studie je i odhad realizačních nákladů a doporučení vhodného dotačního titulu. Po realizaci opatření dochází ke zvýhodnění pojistné smlouvy obce.
Do programu se postupně zapojují další partneři, kteří přispívají svojí odborností do jednotlivých fází procesu. Jednou z největších překážek je komunikace opatření v obcích, se kterou kromě Spolku Voda, lidé, krajina pomáhá i Nadace Partnerství. Jelikož až 90 % nákladů na realizaci opatření lze financovat z dotací, mohou obce využít zvýhodněného dotačního poradenství od ERSTE Grantika."

10. Spoločne v harmónii prírody, tela a duše

Realizáciou projektu sa dosiahlo zatraktívnenie kultúrneho a prírodného dedičstva pohraničného regiónu. Viditeľným a trvácim výstupom projektu sú zrekonštruované kultúrne a prírodné pamiatky v cezhraničnom regióne, ktoré budú naďalej slúžiť na propagáciu cezhraničného dedičstva. Projekt sa realizoval v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko."


11. Pro bono projekty v praxi pre neziskové organizácie v spolupráci so študentami Nexteria Leadership Academy

Misiou Nexteria o.z. je zmena Slovenska prostredníctvom prípravy a vzdelávania novej generácie lídrov. Nextria o.z. v rámci vzdelávania študentov v programe Nexteria Leadership Academy (NLA) vytvorila koncept projektov v praxi. Zámerom konceptu projektov v praxi je prinášať praktické skúsenosti z projektov pod vedením profesionálov študentom Nexteria Leadership Academy. V Accenture sme túto myšlienku povýšili na realizáciu projektov pre skutočných pro bono klientov so skutočnou potrebou pomoci.

Každoročne už viac ako 7 rokov spoločne dodávame projekty pre vybraných klientov z neziskového a verejného sektora - Accenture ako spoločnosť s biznis skúsenosťami a silnou konzultačnou expertízou a organizácie z prvého a tretieho sektora ako príjemcovia konzultačnej pomoci - klienti. Cieľom Accenture pro bono projektov v praxi so študentami NLA je počas krátkeho cca 10 týždňového konzultačného projektu riešiť skutočný problém alebo výzvu vybranej organizácie (pro bono).

 

Hlasovat v soutěži můžete zde!

 

Search

Categories

View the archives

Hlasujte o projektech i vy!

Vaše příležitost změnit svět začíná zde.

Hlasujte zde